Chip Tuning Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Son yıllarda özellikle de motor hacmine göre vergi oranları giderek yükseldiğinden dolayı düşük hacim turbo beslemeli araçların ülkemizde kullanımı artmasından dolayı Chip Tuning uygulaması oldukça fazla yapılmaya başlandı. Hala bu uygulamayı bilmeyenler için sıkça sorulan sorular ve cevaplarıyla bu konuda yeterli bilgiye sahip olabilirsiniz.

 

Chip Tuning işlemi nedir ve ne işe yarar?

2000 li yılların başından itibaren otomobillerinde motor ECU (Engine Control Unit) dediğimiz bir bölüm tarafından yönetilmektedir. Aracın sensörlerinden gelen bilgiler sayesinde Ecu, aracın hava – yakıt karışım oranını, avansını, değerini, turbo hava miktarını ve yakıtın enjeksiyon basıncını ayarlar. Aynı zamanda motorun hangi sıcaklıklarda çalışacağına ateşleme zamanlarına ve ne kadar benzin gönderileceğine karar vermek de ECU’nun görevidir. Chip Tuning sayesinde bu kontrollere dışarıdan müdahale edilmesi mümkün hale gelir. Chip Tuning ile motorun çalışma değerleri istenildiği üzere yükseltip düşürülebilir.

 

Chip Tuning işlemi nasıl yapılır?

– ECU sökülerek özel cihazlarıyla soket girişinden bağlanarak ECU açılmadan yeniden programlanarak
– ECU sökülmeden OBD I/II port üzerinden bağlanarak
– ECU içindeki Eprom sökülerek uyumlu programlayıcı üzerinden gerekli aparatlar takılarak
– ECU içindeki Rom çıkartılarak ve yerine uygun bir chip takılarak

Aracın orijinal haritası çekilir. Bu harita üzerinde gerekli düzenlemeler yapılır. Daha sonra araca yüklenerek güç artışı sağlanır. Adı yazılım olarak geçse de bu işlem bir grafik düzenleme işlemidir.

Bunun dışında harici bir cihazla aracı yanıltma yöntemiyle de güç artışı mümkündür. Bunlara chipbox denir farklı modelleri vardır. Bunlar da güç artışı sağlamakla beraber çok sağlıklı değildir. Araca arıza lambası yaktırabilir. Ancak garantisi devam eden araçlarda olası problem durumunda risk taşımamak adına iyi bir markanın ürününü kullanmak da mantıklı olabilir.

 

Atmosferik ve Turbo Beslemeli motorlarda farkı nedir?

Turbolu otomobiller motorun yanma odasına atmosferik motorlara oranla daha fazla hava göndermektedir. Bu işlemde amaç araca giren havayı arttırmak ve bu sayede daha fazla güç elde etmektir. Atmosferik motorda bu artış donanımsal değişim olmadan mümkün olmadığından güç artışı da hissedilir seviyede olamaz. Bundan dolayı Chip Tuning uygulaması turbo beslemeli otomobiller için daha yüksek verim anlamına gelmektedir.

 

Üreticiler neden en başından yüksek güçle üretmiyor?

Otomobil üreticilerinin araçlarında aradığı kriterlerin başında uzun ömürlülük gelir. Belli bir güvenlik payı bırakarak aracın sınırlarını zorlamamak amacındadırlar. Tabi bu tek neden değildir. Pazarlama açısından da aynı ürünü farklı fiyatlarda sunabilmek için bir kısım kısıtlamalar getirmektedirler. Birçok aynı hacme sahip ve farklı güç veren motorlara sahip araçlar temelde aynıdır. Bir diğer ve son neden ise günümüzde hızla kriterleri zorlaşan emisyon şartlarıdır. Daha yüksek güç daha fazla zararlı gaz demektir. Özellikle turbo dizel motorlu araçlarda bu durum daha belirgindir.

 

Chip Tuning işlemi nasıl hissedilir?

Otomobilin her devrinde gözlenmesi mümkündür ancak çoğu kişi bunu daha çok alt devirleri güçlendirmek için tercih etmektedir. Motor gücüne göre ağır kalan araçlar için bu uygulama çok daha belirgin bir hissiyat oluşturur. Aynı zamanda aracını yüksek güçlere çıkarmak isteyenler için üst devirlerde de belirgin bir artış olur.

 

Otomobilin motor ömrü ne oranda etkilenir?

Bu sorunun cevabı tamamı ile otomobilin kullanım şekline bağlıdır. Bakımları düzenli yapılan, performans alındıktan sonra otomobilin motoru çalışır halde bir süre bekletilen, soğuk çalıştırmalarda hareket etmeden önce bir süre bekletilen motor ömründe herhangi bir kısalma meydana gelme ihtimali oldukça düşüktür. Tabi işlemin aracı ne oranda güçlendirdiği de önemlidir. Ne kadar yüksek güç artışı o kadar yüksek risk demektir.

 

Otomobilin Yakıt Tüketimi Nasıl Değişir?

Bu uygulama aracın hızlı kullanımlarda daha yüksek yakıt tüketimi sağlamasına, normal kullanımda ise bir değişiklik olmaz. Sakin kullanımda yakıt tüketiminin azaldığının zannedilmesinin nedeni yol bilgisayarının işlem sonrası gösterdiği değerlerde sapma olmasıdır. Temelde chiptuning işleminin mantığı aracı bir nevi yanıltmaktır ve bu sayede daha az gaza basarak daha fazla güç üretir. Tabi daha az gaza basıyorsunuz diye aynı oranda az yakıt harcanmaz. Değerler değiştiğinden eşdeğer seviyelerde yakıt harcanır.

 

Chip Tuning işlemini geri döndürmek mümkün müdür?

Eğer işlem öncesi yedek alındıysa geriye dönüş mümkündür. Eğer obd portu üzerinden veya ecu sökülmeden işlem yapıldıysa anlaşılması çok zordur geri dönüş sonrası. Ancak ecu açılarak yapılan bir işlemde daha sonrasında hiçbir işlem yapılmamış gibi olması mümkün değildir.

 

İşlem şanzımana zarar verir mi?

Düz vitesli bir araçta belirgin bir probleme neden olmaz ancak DSG vb belli bir tork değeri sınırı olan yarı otomatik şanzımanlarda problem riski yüksektir. Zaten standart halinde riski yüksek şanzımanlı araçlarda bu işlem tercih edilmemelidir.

 

İşlem için km önemli midir?

Sıfır bir otomobil olması Chip Tuning işlemine engel değildir, aynı şekilde Chip Tuning uygulamalarında km. sınırı bulunmamaktadır eğer aracın bakımları zamanında yapılmış ve herhangi bir sorunu yoksa.

 

Her araca özel harita mı hazırlanmaktadır?

Donanımsal olarak değişiklik yapılmamış araçlara aynı haritalar uygulanabilir. Sadece araç km si çok yüksekse ve bazı sıkıntıları varsa ona göre biraz güç düşürülebilir. Ancak donanımsal olarak değişiklikler varsa, turbo, enjektör gibi öğelerde iyileştirmeler yapıldıysa, ona göre düzenlemeler gerekir.

 

Ortalama üzerinde bir güç artışı mümkünmüdür ?

Güç artışında sınır yüksektir, tabi sınırsız değildir. Belli bir seviyeden sonra haritadaki yükseltme araçta belirgin bir güç düşüşüne neden olur. Maksimum oranda güç artışı talebi araç sahibinin tercihidir. Olası sorunları kabul ettiği takdirde yüksek güç alınabilir.

 

İşlem ortalama ne kadar sürer ?

Normalde işlem uzun bir işlem değildir. Araçtan araca göre harita çekme yükleme süreleri değişebilir. Harita düzenleme işi de bu işi yapanın elindeki veriye bağlıdır.

 

İşlem sonrası hemen etki görülür mü?

Harita yüklendiği an araç güç artışı gerçekleşir. Belli bir süre kullanıma gerek yoktur.

 

Haritanın değişmesi yetkili serviste herhangi bir sorun çıkartır mı ?

Yetkili servis motorun farklı çalıştığını gerek servis cihazı ile gerek gözlemleri sonucu anlayabilir ispat da edebilir. Yetkili servislerin anlamayacağı lafı müşterileri kandırmak için söylenen yalanlardan biridir. Özellikle üst segment araçlarda yetkili servis cihazları en ufak detayı bile tespit edebilmektedir. Ancak yetkili servisler bir olasılık görmediği sürece incelemez. Yani aracınızın standart bakımı için götürdüğünüzde bir problem çıkmaz.

 

İşlem sonrasında dikkat edilmesi gerekenler nedir?

Uygulama sonrası aracın gücüne ve tepkisine alışana kadar dikkatli kullanmak gerekir. Bakım aralığını biraz daha kısaltmakta fayda vardır.

 

Hızlanmada ve son süratde nasıl bir farklılık olur ?

Uygulama sonrası hızlanma bariz bir şekilde güçlenir. Son hızda artış olabilmesi için okunan harita içinde hız limitörü varsa ve müşteri isteği ile bu limitör artırılmak istenirse ancak o zaman son hızda bir artış mümkün olur.

Ortalama olarak,

Atmosferik basınçlı bir motorda %4-8 civarında.
Turbo beslemeli benzinli bir motorda %20-30 civarında.
Turbo dizel bir motorda ise %30-40 civarında

güç artışı olur.

 

İşlem sonrasında elde edilen güç artışından dolayı fren sistemi güçlendirilmelimidir ?

Bu işlemde fren sistemini güçlendirmeye gerek yoktur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir