ChatGPT’nin Rakibi Google Bard

ChatGPT‘nin rakibi olarak Google tarafından ortaya çıkarılan Bard, yapay zekaya sahip bir sohbet robotudur. Bard, çeşitli istemlere insan benzeri metin yanıtları oluşturmak için makine öğrenimi ve doğal dil işleme tekniklerini kullanır. Model, insan yazısının stilini ve yapısını taklit edecek şekilde tasarlanmıştır.

Google Bard AI

Bunu yapabilmek için Google Bard, metin verilerinden oluşan devasa bir veritabanı ve dildeki kalıpları öğrenmek, giriş metninin bağlamını anlamak ve uygun çıktı üretmek için dönüştürücüler adı verilen detaylı bir ağ mimarisi kullanmakta.

Google tarafından geliştirilen Bard AI, aslında Google arama motorunu tamamlamak için tasarlanmış bir sohbet robotudur. Bard, ChatGPT’nin GPT-3.5 diline benzeyen Google’ın LaMDA dil modelini kullanmaktadır. Yani birçok konuya verdiği cevaplarında başka hiçbir yerde bulunmayan yepyeni metinler oluşturabileceği anlamına gelmektedir.

Bard AI, bilim, matematik, tarih, edebiyat ve din dahil olmak üzere çok çeşitli konularda bağlamsal olarak yanıtlar üretme yeteneğine sahiptir. Bard’ın özelliklerinden biri, yapay zekanın bir insanla birden çok tutarlı konu ve kişi bağı tutabildiği çok yönlü konuşmalara katılma yeteneğidir.

BARD AI ve CHAPGPT FARKLARI

Bard AI ve ChatGPT arasındaki asıl fark, Google’ın sohbet robotunun internetteki güncel bilgiye erişiminin olmasıdır. ChatGPT, yalnızca 2021’den önce toplanan eğitim verilerine erişebilmektedir.

Google Bard AI, Google’ın dahili LaMDA’sını (Diyalog Uygulamaları için Dil Modeli) kullanırken ChatGPT, GPT-3 dil modelini kullanmaktadır. ChatGPT’nin mevcut ücretsiz sürümü hala eski GPT-3.5 modeline dayanmakta olup ücretli kullanıcılar, yeni ve daha optimize edilmiş GPT-4 modeline erişebilir. GPT-4, bağlamı anlama, daha tutarlı yanıtlar oluşturma ve daha doğru bilgiler sağlama açısından çok daha iyi performans sunar. 

ChatGPT, esas olarak soruları yanıtlamak için kullanılır ve etkileyici bir yaratıcı yazma becerisine sahiptir. Ek olarak Microsoft, kullanıcıların en iyi sonuçları bulmak için anahtar kelimeleri aramak yerine arama motoruna doğrudan sorular sormasına izin vermek için ChatGPT’yi Bing arama motoruna da entegre etti.

Şimdilik Bard AI yapım aşamasında olduğundan en azından Türkiye’den erişim bulunmamakta. ChatGPT ve Bing entegrasyonu sonrası bu konuda geri kalan Google’ın mümkün olan en kısa sürede Bard AI kullanımını son kullanıcılara açması beklenmekte.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir