Dünyada popüler Cisco Webex, Microsoft Skype for Business güncel adıyla Microsoft Teams uygulamalarının ardından yine Cisco Systems’in mühendislik biriminin başkan yardımcılığı görevinde bulunmuş Çin kökenli Amerikalı iş adamı Eric Yuan tarafından kurulan Zoom son zamanlarda gündemde olsa da Zoom’da düzenlenen toplantılara 2015 yılında katılan kişi sayısı 40 milyondu. Son dönemde Covid-19 salgınıyla bu rakamlar daha da katlandı.
Zoom programını kurmak için yapmanız için ‘zoom.us’ adlı siteye giriş yapıp, ekran üzerinden Sign Up Free seçeneğine tıkladıktan sonra çıkan ekrana e-posta adresinizi yazın. E-posta adresinize gelen doğrulama linkini tıkladıktan sonra sonra Download ve Run Zoom dedikten sonra programı indirme işlemini tamamlayın.
Zoom uygulamasını indirdikten sonra ana ekran üzerinde; online ders yapmak için “New Meeting” , yeni bir online derse katılmak için “Join”, ders planlama için “Meetings” gibi seçenekler yer alıyor.
Yeni bir ders başlatmak için “New Meeting” ikonuna tıklayıp, burada verilen meeting ID numarası öğrencilere veriliyor. Öğretmenler, Start Meeting tuşuna basıp derse başladıktan sonra öğrenciler ile ID’yi paylaşıp derse katılım sağlanabiliyor. Katılımcıların derse katılması için herhangi bir üyelik açması gerekmiyor.
Programı kullanmaya başladıktan sonra genel olarak bazı özelliklerini bilmekte de fayda var.
Mute: Ses ayarlarınızı düzenlemenizi, sesinizi açıp-kapatmanızı sağlar.
Start Video: Kamera erişiminizi karşı taraf için açıp kapatmanızı sağlar. Eğer internet konusunda sıkıntınız varsa kapalı şekilde kullanmanız faydalı olacaktır.
Invite: Bu butona tıklayıp ister e-posta üzerinde, ister uygulamanın size vermiş olduğu linki toplantınıza katılmasını istediğiniz kişilere mesaj vb. gibi yollarla iletebilirsiniz. Bu linke tıklayan kişiler sizin sanal toplantınıza katılmış olurlar.
Manage Participants: Bu kısımdan toplantınızda kimlerin dahil olduğunu, katıldığını görebilirsiniz.
Share Screen: Bu kısmından ekran paylaşımı yapıp, öğrencilerinizle derslerinizi beyaz bir tahta üzerinden veya bir doküman üzerinden yapabilirsiniz. Örneğin konunuzla ilgili bir soru çözümü yapacağınız zaman, bu kısımdan sorunun pdf veya görüntüsünü öğrencileriniz ile paylaşıp, dokunmatik ekranlar sayesinde bir kalemle sorunuzu kağıda çözer gibi çözebilirsiniz.
Chat: Sınıfınıza ya da toplantınıza katılan tüm öğrenciler veya katılımcılarla mesajlaşabileceğiniz bir alandır. Öğrencileriniz size bir soru sormak istediğiniz eğer sesi kapalıysa chat kısmından sormak istediklerini size sorabilir.
Record: Tüm görüşmelerinizi, meetinginize, derslerinizi kayıt etmenizi ve depolamanızı sağlayan kısım burasıdır. Bu buton sayesinde tüm derslerinizi kayıt edebilirsiniz. Record kısmına tıklayıp kaydı başlattıktan sonra, derslerinizi tamamlayıp görüşmeyi tamamladıktan sonra zoom otomatik olarak kaydınızın size sunacaktır.
Reactions: Uygulamanın emojileridir.
End Meeting: Derslerinizi, toplantılarınızı sonlandıracağınız alandır.
“Zoom Video Konferans Programı” üzerine bir yorum