3G ve 4G Nedir ve Farkları Nelerdir

3G yıllar öncesinden yurtdışında kullanılmaya başladı fakat Türkiye’ye herzamanki gibi geç geldi. 3G geleli daha çok olmamışken şimdi sıra 4G de.

3G teknolojisini Türkiye de uygulayan ilk firma o zamanki adıyla Telsim yani Vodafone’dur. Diğer firmaların bu geçise ayak uyduramaması nedeniyle 3 büyük firma birbiriyle mahkemelik oldu. Sonuç olarak 3G teknolojisini bizlere ulaştırmak için Vodafone’da biraz beklemek zorunda kaldı. Diğer firmalarında alt yapılarını tamamlamalarıyla birlikte 3G teknolojisi tüm Türkiye’ye yayılmaya başladı.

3G nedir?

 

 

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği-2000 (International Mobile Telecommunications-2000) (IMT-2000),  3G (orijinal açılımı 3rd Generation, 3N ya da 3. Nesil) Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından tanımlanan; GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT ve WiMAX teknolojilerini kapsayan bir standartlar ailesidir.

Uzun mesafeler arası telefon görüşmelerini, kablosuz veri aktarımlarını ve görüntülü aramaları yapabilmemize olanak veren 3G, 2G ve 2.5G hizmetleriyle karşılaştırıldığında da, eşzamanlı konuşma ve veri hizmetleriyle daha yüksek veri hızları (HSPA+ ile iniş yolunda 14.4 Mbit/s ve çıkış yolunda 5.8 Mbit/s’e ulaşan hızları) desteklemektedir.

Kısacası daha büyük ağ kapasitesi sağlar, böylelikle 2G ve 2.5G ye oranla daha kaliteli bir iletişim olanağına sahip oluruz.Uluslararası Telekomünikasyon Birliği üçüncü nesil (3G) mobil telefon standartlarını gelişimin hızlanması, bantgenişliğinin artması ve daha geniş uygulamaların desteklenmesi için oluşturuldu.

Örnek verecek olursak, GSM (zamanımızın en yaygın cep telefonu standardı) yalnızca ses değil, kablosuz veri aktarımını da destekler ki bunu 14.4 kbps hızlarında devre anahtarlamalı olarak yapar. Fakat çoklu ortam uygulamalarının desteklenebilmesi için paket anahtarlamalı verilerin daha yüksek hızlarda ve görüntüsel (spektral) verimlilikte yapması gerekmektedir, iişte bu işi 3G yapar.

Özet olarak, 3G’nin 2G’ye göre getirmiş olduğu en büyük yenilik, iletimin ses yerine veri odaklı olmasıdır.

 

4G LTE nedir?

3G ve 2G standartlarının devamı olan 4G dördüncü nesil kablosuz telefon teknolojisidir.Diğer GSM standartları gibi hücresel bir ağ sistemi kullanması ve üçüncü nesilde ortaya çıkan kapsama alanı sorunu başta olmak üzere bazı sorunları çözmesi beklenmektedir, yine dünya ülkelerinde var olan bu teknolojiyi Türk halkı olarak biraz beklemek zorundayız.

Bağlantı hızı cep telefonlarında 100 Mbps , wi-fi ağlarda 1Gbps’dir. Aynı zamanda wimax band genişliği ile aynı boydadır. Bir 4G sistemi, daha önceki nesillerden (3G, 2G vs.) daha yüksek veri hızları sağlayarak; ses, veriler ve devamlılığı olan çoklu kitle iletişimini kullanıcılara ulaştırma amacıyla, uçtan uca IP çözümü sağlar.

4G’ye bağlı LTE teknolojisini ilk kez duyuran firma, Japon NTT DoCoMo firmasıdır ve LTE teknolojisini 2004 yılında duyurmuştur.

ilk 4G testi dünyanın önde gelen telekomünikasyon şirketlerinden Verizon tarafından 17 Ağustos 2009’da yapılmıştır ve ABD’nin Boston ve Seattle kentleri arasındaki test başarıyla tamamlanmıştır.

Test sırasında: video, dosya indirme ve yükleme, internette gezinti, ses transferi, Voice over Internet Protocol (VoIP) ile LTE 4G üzerinden denenmiştir.

 

3G ve 4G Arasındaki Farklar Nelerdir?

1G  analog cep telefonlarını temsil ederken 2G dijital cep telefonlarını temsil ediyordu. 3G ve 4G’ de işler değişti.

Her bir yeni  jenerasyonu (G) kullanabilmek için genellikle istediğiniz jenerasyonu destekleyen bir telefon edinmediniz/satın almanız gerekmetedir, diğer bir seçenek ise (eğer telefonunuz destekliyorsa) bazı yükseltmeleler ile bir üst jenerasyona geçebilirsiniz.

ABD’de 2003 yılında ortaya çıkan 3G, mobil genişbant sağlamayı amaçlıyordu ve minimum 144Kbps internet hızı vaadederken bugün 3G’nin birçok çeşidi var ve bunlar 400Kbps ile 4000Kbps arasında hız sağlayabiliyor.

4G LTE günümüzde kullandığımız 3G teknolojisinden 10 kat daha hızlı bir alt yapıya sahip. Bu alt yapıyla saniyede 100 Mbit ile alt yapının kalitesine göre 1 GBit hıza ulaşılabiliyor

4G WiMax ( IEEE 802.16 ) standartlarını kullanıyor. Özetlemek gerekirse bu alt yapı hizmete girdiğinde evinizde kablo ile aldığınız internet hızlarına mobil cihazlar ve laptoplar üzerinden ulaşabileceksiniz.

Örneğin: 4G hız açısından 3G ve 2G ye göre gerçekten hızlıdır 4G ile 1 DVD’yi 30 saniyede kablosuz ağdan gönderebilir, 1 GBPS’lik bir hızla, 100 MP3 dosyasını (yaklaşık 300 MB) 2,4 saniyede, bir film CD’sini (800 MB) 5,6 saniyede ve 20 dakikalık bir HDTV yayınını 12,5 saniyede indirebilirsiniz

4G ile anında haberleşme desteği sağlanırken 3G yüksek hızlı haberleşme desteğini sağlar 2G görüntülü konuşma sağlamaz, pekte hızlı dosya transferi yapamazsınız

3G ile bir filmi (800 MB) 7 dakikada indirirken, 4G bir filmi (800 MB) 5,6 saniyede indirmenizi sağlar

Ama küçük bir problem var. 4G telefonlar daha da yüksek bir hız vaadetse de, bu hıza ulaşmak her zaman mümkün olmayabiliyor.

 

 

4G Kimler İçin Avantajlı Kimler İçin Değil?

*Sıklıkla video seyredenler ve cep telefonunu kullanarak laptopuna internet bağlayanlar için 4G gayet faydalı.

*Ayrıca büyük miktarlarda veri transferi yapıldığında 4G büyük bir avantaj sağlıyor fakat burda devreye internet limitiniz giriyor. 4G’nin sağladığı hız kotanızı çabucak boşaltabilir.

*Eğer 4G teknolojisinin bulunmadı biryerdeyseniz yada 4G kapsama alanı dışındaysanız, 4G’li bir telefona sahip olmak anlamsız olacaktır.

*Ayrıca telefonunuzun pil ömrü sizler için önem taşıyorsa, LTE’li telefonlarda pil büyük yük bindiğini söylemeliyim. Bu konuyla ilgili 4G’yi açık unutmamanızı tavsiye edebilirim sadece. Pil ömrü sizler için yüksek hızlı internetten daha önemli ise 3G yeterli olacaktır.

 

 

Amerika’da 4G’nin Durumu

4G LTE Wireless alt yapısına sahip mobil cihazlar piyasaya sürüldü; fakat günümüzde Amerika hariç Dünya’nın hiçbir ülkesinde bu Network alt yapısı henüz hizmette değil. Türkiye’de halen 3G alt yapısı mevcut fakat 4G LTE’den tamamen farklı bir teknolojik alt yapıya sahip. 3G alt yapısı mobil operatörlerinin baz istasyonları kullanılarak oluşturuluyor ve bu özelliğiyle LTE alt yapısında çok farklı.

T-Mobile tarafından 4G LTE alt yapısı Amerika’nın 7 şehrinde hizmet vermeye başladı ve yaklaşık 100 milyon insan bu alt yapıdan faydalanabilecek. Ayrıca, T-Mobile 2013′ün sonuna kadar hedefi, bu alt yapı kapasitesini 200 milyon insanın kullanımına imkan vermek. T-Mobile bugün yaptığı duyuruyla LTE hizmeti verdikleri şehirleri açıkladı. Bu şehirler Baltimore, Houston, Kansas City, Las Vegas, Phoenix, San Jose ve Washington DC.

T-Mobile geçtiğimiz aylarda bu alt yapıların denemeleri yapıyordu ve sistem testlerden başarıyla geçti.T-Mobile kullanıcıları 24 ay kontratlı aylık 29.99 dolar ödeyerek bu alt yapıdan faydalanabilecekler ve hızlı internet kullanmanın keyfini doya doya çıkaracaklar.

 

Türkiye’de 4G’nin Durumu

ABD’de yaygın olarak kullanılan fakat ülkemizde kullanılmayan 4G LTE teknolojisi, ülkemizde ilk kez Turkcell’in testi ile kullanılmış oldu.

Türkiye’ye 4G ne zaman geliyor?

Türkiye’de 4G LTE teknolojisi için alt yapı çalışmaları hızla ilerliyor. 2015 yılında geçilmesi planlanan teknoloji için Turkcell tarafından yapılan Türkiye’nin ilk 4G LTE testi başarılı oldu.

Kartal ve Maltepe arasının seçildiği 3.3 kilometrelik alanda yapılan sokak testini Turkcell ve Ericson ortak gerçekleştirdi ve gerçek zamanlı testler yapıldı.

Gerçek zamanlı olarak 4G üzerinden video izleme, HD video konferans testi yapıldı ve hareket halindeki Turkcell Otobüsü ile Turkcell Kartal Plaza’daki test odası arasında LTE şebekesi üzerinden bağlantı kuruldu.

Gerçek zamanlı olarak 4G üzerinden video izleme, HD video konfreans testi yapıldı. Hareket halindeki Turkcell Otobüsü ile Turkcell Kartal Plaza’daki test odası arasında, LTE şebekesi üzerinden bağlantı kuruldu. Hareket halindeki otobüste bulunan LTE kullanıcısı, test odasındaki bir başka LTE kullanıcısının internete çevrimiçi yolladığı bir HD video içeriğine erişti ve farklı her iki mekandaki katılımcılar aynı anda bir HD video izledi ve bu sırada mekanlar arasında HD video konferans gerçekleştirildi.

2009 yılında laboratuar ortamında gerçekleştirilen 4G testlerinde 170 Mbps hıza ulaşan Turkcell, 2015 yılından sonra LTE Advanced ile 1 Gbps’lik data hızına ulaşmayı hedefliyor.

Geçtiğimiz Kasım ayında Turkcell’in düzenlediği Teknoloji Zirvesi için Türkiye’ye gelen Apple’ın kurucu ortağı Stephen Gary Wozniak, ABD’deki 4G ile Türkiye’deki 3G’yi kıyaslamıştı. Wozniak Turkcell 3G’yi överek “Dünyanın en iyisi olmaktan bahsediyorsunuz. Gerçekten de demin telefonumdan internete bağlandım. Turkcell 3G, Amerika’daki 4G’den daha hızlı” demişti.

“3G ve 4G Nedir ve Farkları Nelerdir” üzerine 6 yorum

  1. 4G LTE DESTEKLİ TABLET PC 3G DESTEKLER Mİ?

    Arkadaşlar Merhaba, Samsung Ativ XQ700T1C-A53 marka dokunmatik, Dock klavye özellikli Kore’den alınmış, ikinci el satış sitesinden 11,6″pro table pc almayı düşünüyorum. Bu tablette 4G LTE şebeke sistemini desteklemektedir.Ancak, bizde henüz 3G şebeke sistemi desteklenmekte ve 4G LTE şebeke sistemi Türkiye’de kullanılmamaktadır. 4G LTE şebeke destekl tablet PC!yi 3G şebeke olarakta kullanılabilmekte miyiz. Autocad kullananlar bilirki, son çıkan sürüm tüm önceki sürümleri açmakta ve kullanmakta desteklerken, yeni sürümde yaptığımız çalışmaları geçmiş sürüme göre kaydetmemişsek, önceki sürümlerde açmamaktadır. Bunuda aynı kategöride düşünürsek bazı ürünler 2G Edge/3G/4G LTE destekler şekilde üretilmektedir. Yani son şebeke yapılandırılması, aynı zamanda önceki şebeke yapılandırmalarınıda desteklemektedir. Samsung Türkiye’ye yönelik yapılan cep telefonunu, tablet ve PC tabletlerini şebeke bağlantısını 3G olarak yapılandırdığı bir ürün inceleme sitesinde görmüştüm ve 4G LTE şebeke sistemli ürünlerin 3G şebeke sisteminde çalışmadığı belirtilmişti. Kısaca 4G LTE yapılandırmalı bu ürün 3G’yi destekler mi?

  2. Türkiyede hala telefonun çekmediği gerçeğini düşünüpde Türkiyede 3G sadece metropol diyebileceğimiz şehirlerde ancak kullanılabilirken 4G ninde metropol şehirlerimiz haricinde kullanılamaz olduğu ortadadır alp yapının %100 kapsamadığı telefon görüşmesinin bile zor yapıldığı ülkemizde bu teknolojide sadece birilerine para kazandırma vatantaşa kazıklanma projesi olacaktır.

  3. 3G nin yaygın olmadığını felan düşünen insanlar var. O insanlar rakip firmaların adamları olduğunu düşünüyorum. Dünyada japonyadan başka Türkiye kadar iyi internet desteği veren bir ülke daha yok ama bizim aptal insanlarımız yurtdışındaki 4G diye duydukları şeyin bizim 3G mizden daha yavaş olduğunu bilmediği için sağda solda cahilliğini konuşturmakta. Bu devletten değil bu devletin içinde yaşayan doyumsuz ve dış dünyadan habersiz bilgisiz cahil insanlardan bıktım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir